Въпреки промените, французинът Стефан Петерханзел остава лидер в състезанието три дни преди финала.

От тази нощ екипажите поемат към най-тежката част от състезанието- до чилийския град Копиано.

Българките екипажи Петър Ценков/Иван Маринов, както и Орлин Алексиев/Александър Стоянов също ще стартират, макар до момента да изостават на повече от едно денонощие от водачите.

Последните три етапа от ралите ще предложи етапи в Андите със сериозна надморска височина, както и скоростни отсечки в дюните на пустинята Атакама.

Две излезли от коритата си реки бяха причина да бъде прекратен този етап на 53-ия му километър, иначе предвиден за 219 километра. До този момент начело в класирането беше Роби Гордън (САЩ) с неговия Хамър, следван от французина Ронан Шабо и Лусио Алварес. До този момент Петерханзел се движеше на 6-о място, а авансът му пред южноафриканеца Жиниел де Вилиер е 52 минути. Резултатът към момента на Петерханзел е 29:07.25 часа.

"Важното е да се приближавам до финала с всеки ден, без да правя големи грешки. Участието ни в такива етапи или по-скоро полуучастието ни също е част от борбата за върха. Но в такива моменти е по-добре да загубя няколко секунди, но да намеря точното място, за да премина през трудни участъци, отколкото автомобилът да заседне в кал или вода", обясни Петерханзел.

След днешният прекратен преждевременно етап екипажътг Алексиев/Стоянов с БМВ е на 67-о място в генералното класиране с време 53:13.28 часа или на 24:06.03 часа след лидерите. Веднага след тях се нареждат Петър Ценков/Иван Маринов, които имат време 53:28.40 часа.

Иначе мотоциклетистите също завършиха един съкратен етап преди да се изсипе проливния дъжд. Защитаващият титлата си Сирил Депре от Франция увеличи преднината си на 13:16 минути пред съотборника си от КТМ Рубен Фария (Португалия) и на 18:08 пред Франсиско Лопес (Чили), който също кара с такава марка мотоциклет, предаде БТА.