Той изтъкна финансови причини и липсата на "големи титли" у българина.

"Получих предложение да се бия в Полша за повече пари, отколкото щях да взема от мача с Кубрат Пулев. Без да проявявам неуважение към Пулев, той никога не е притежавал голяма титла и никога не е бил атрактивен за телевизиите. Каквито и пари да бяха събрани, в голямата си степен щяха да са в резултат на моята популярност. Дължа на моето семейство да се ангажирам само в боеве, които ми носят сериозни пари, а от такъв срещу Пулев просто няма смисъл. Говорих с президента на IBF Дерил Пийпълс и го информирах за решението си. Заради посочените причини се отказвам от плейофа. Благодарих на федерацията за подкрепата през последните години", се казва в официалното изявление на Адамек, който има 48 победи (29 с нокаут) и само две загуби в професионалната си кариера.

Пулев притежава пояса на международен шампион на Международната боксова федерация (IBF) и се смята за кандидат за мач дори с Владимир Кличко. В последната ранглиста при свръхтежките Кубрат е пети, а Адамек заема осмото.

Според слуховете Адамек просто иска да избегне Кличко и урежда бой срещу единствения носител на титла извън братята - Александър Поветкин, което би увеличило неговата финансова стойност. Освен това неотдавна се появиха съобщения, че той има намерения да участва в бой за пояса във версия WBC, който скоро вероятно ще бъде освободен от Виталий Кличко.

Генералният мениджър на промотъра на Пулев "Зауерланд" Крис Майер заяви, че ще се търси друг вариант за мач на българина, за да не губи време. "Сега ще видим дали IBF ще ни намери стойностен съперник, за да може Пулев да се бие в един финален елиминационен мач. Може би е по-добре в момента той да защитава пояса си на шампион на EBU (Европейския боксов съюз)", допълни той, цитиран от ТопСпорт.

Припомняме, че наскоро Адамек катастрофира след употреба на алкохол.

Светът на бокса: Кубрат ще размаже Адамек