На изслушването във вторник Писториус категорично отрече преднамерени действия при стрелбата по Стеенкамп, като каза на съда, че я е застрелял през вратата на банята, мислейки, че е крадец.

"Съсипан съм от случилото се и съм покрусен от загубата на любимата ми Реева", каза Писториус в писмените си показания, които са първото му публично изявление след убийството.

"Нямах никакво намерение да убивам приятелката си. Бяхме сериозно влюбени един в друг", обявява Оскар Писториус в изявление, което бе прочетено от адвоката на южноафриканския параолимпиец.

Във вторник Прокуратурата в Претория обвини Писториус в предумишлено убийство на Реева Стеенкамп. Прокурорът Джери Нел заяви, че Писториус е изстрелял четири изстрела в тялото на 29-годишната Стеенкамп през вратата на банята в дома му, който се намира в охраняван комплекс.

Освен това, прокурорът отбеляза, че вратата е била разбита. От своя страна адвокатът на обвинения в предумишлено убийство Оскар Писториус, Бари Ру пледира пред съда, че смъртта на Реева Стеенкамп не е убийство, като се позова на "други случаи, в които съпрузи убиват жените си, мислейки, че са нарушители".

"Няма доказателства, че стрелбата е била преднамерена. Всичко, което знаем е, че тя се е заключила в банята. Била е убита в тоалетната, но той си е помислил, че това е крадец", каза още адвокатът по повод смъртта на Реева Стеенкамп, докато Писториус отново седеше облян в сълзи.

В нощта на 14 февруари южноафриканския атлет Оскар Писториус застреля приятелката си Реева Стеенкамп с четири куршума в дома си. Спортистът твърди, че е объркал Реева с крадец, но полицията откри множество доказателства, които оспорват това твърдение.

Днес в Порт Елизабет ще е погребението на Реева Стеенкамп. Писториус беше вдъхновение за милиони хора в страната, след като се превърна в първия атлет без два крака, който се конкурира със спортисти и с двата си крайника, и спечели златен олимпийски медал в Лондон.

Сега южноафриканският спортист го грози обвинение в предумишлено убийство, което може да доведе до доживотна присъда.