Руски спортисти ще могат да участват на игрите, но само под неутрален флаг. При техни успехи ще се изпълнява химна на Олимпиадата. Те ще могат да носят екипировка, на която са изобразени думите "Олимпиец от Русия". Те обаче са длъжни да докажат, че не са замесени в допингови програми. 

От МОК твърдят, че решението не се базира само на разкритията, които предостави Григорий Родченков, но и на доказателства, документи, кореспонденция и показания.
 
Решението идва след 17-месечно разследване на антидопинговата лаборатория на Родченков със седалище Москва.
 
 Изпълнителният комитет към МОК взе следните решения:

"Да изключи Олимпийския комитет на Русия (от олимпийското движение) с днешна дата; Да покани руските спортисти за участие на зимните игри в Пьончан под строги условия.

Поканените спортисти ще участват, независимо индивидуално или отборно, под името Олимпийски спортист от Русия (ОСР). Те ще се състезават със състезателен екип, носещ именно това име и брандиран с олимпийския флаг.

На церемониите по награждаване (при злато за такъв спортист) ще бъде свирен олимпийският химн".
 
МОК реши още, че няма да акредитира представители на руското спортно министерство за игрите в Пьончан и ще изключи министър Витали Мутко, както и неговия заместник Юри Нагорних, от всички бъдещи олимпиади.

Председателят на организационния комитет за Сочи 2014 Дмитри Чернишенко пък загуби мястото си в комисията за Пекин 2022, а президентът на Олимпийския комитет на Русия (ОКР) Александър Жуков ще остане временно без членското си място в Изпълнителния комитет на МОК.

"Руската делегация днес беше тук и й дадохме възможност да изрази становище. Президентът на ОКР се извини", заяви шефът на МОК Томас Бах.

Той счита, че Самуел Шмид е свършил великолепна работа с изготвянето и представянето на доклада си.

"Искам да благодаря на Шмид и неговия екип за великолепната работа. Той и останалите членове на комисията изготвиха комплексен и детайлен отчет, доказващ манипулацията на правилата и системната употреба на допинг", добави Бах.

Това обаче не е всичко, защото ОКР ще трябва да покрие разходите по изготвянето на докладите и хилядите повторни проби, които възлизат на около 15 милиона щатски долара. С това, уточняват от МОК, ще бъде изградена наново цялостта на борбата срещу употребата на забранени стимуланти и ще се изчисти името на спорта на международно ниво.

Русия пропуска втора поредна Олимпиада, след като същото се случи и за летните игри в Рио.