Политиката може да се намеси и в този аспект на спорта, като спре американските звезди от пистите и залите в Южна Корея.

Въпросът с участието на американците на Олимпиадата засега не е разглеждан генерално от спортните власти в страната. Но всеки спортист може да прецени индивидуално дали сигурността му е достатъчно добре защитена, ако отиде да се състезава в Пьончан.

"Това остава отворен въпрос - коментира Ники Хейли, посланик на САЩ в ООН. - Разбира се, че това е страхотна възможност за всеки от спортистите да покажат, че не се страхуват и за какво са работили здраво в последните години. Но ситуацията се променя с всеки ден и въпросът не е решен генерално."

В американските медии се говори за "нечувана досега като размери" операция по осигуряване на сигурността на спортистите в Пьончан, който е недалеч от границата със Северна Корея.

Но също така се споменава, че някои спортисти на САЩ не са щастливи от идеята да бъдат в такава обстановка на най-големия спортен форум в живота им, постоянно под охрана и с мисъл за сигурността, а не за самите състезания.