Съдът в Болтън, Англия, му даде 4-годишна ефективна присъда за деянието, като обстоятелствата около него са направо куриозно-криминални. Олкър, който игра 13 години за "Солфърд Редс" в английската Ръгби Лийг, ограби супермаркет "Теско" и заведение за бързо хранене на KFC на 31 октомври миналата година.

Заедно с приятеля му Майкъл Нейлър, двамата влезли първо в закусвалнята, а после в магазина, носейки маски на лицата и въоръжени с мачете, и поискали оборота.

Прибрали няколко пачки банкноти и избягали, но извършили обирите толкова непрофесионално, че не забелязали GPS устройство за проследяване в една от пачките. Охранителната фирма на супермаркета поставяла такива на специално подбрани стекчета с пари в касата, точно за подобни случаи.

Минути по-късно двамата били открити от полицията на паркинг, а Нейлър се криел под една кола. От храстите излязъл и се предал и бившият ръгбист Олкър.

Той е много популярен в региона около Манчестър, тъй като тимът на "Солфърд" има много фенове. Дори написа автобиография, след като спря да играе през 2011-а. Но и в нея, както и пред съда, бе обяснено, че Олкър има проблеми с депресия, а по време на кариерата си е приемал стимуланти и хапчета, съдържащи хормон на растежа.

Бившият играч имал и финансови проблеми, което го довело до отчаяния ход да извърши обири с мачете, при това - очевидно недобре замислени и изпълнени.