Срешите от надпреварата ще се играят от 22 до 29 януари в "Зимния дворец", а противници на "трикольорите" ще бъдат Нова Зеландия, Израел, Австралия, Исландия и Китай. Победителят печели промоция за дивизия II, а последният изпада. 
 
"Притеснен съм, защото съперниците ни са доста силни и ни предстоят тежки мачове. Главен фаворит е Китай, който има за треньор руснак, и е с класи над останалите отбори. Трябва да бъдем реалисти. Целта ни е запазване на мястото в групата. Противниците ни са представители на силно развити икономически държави, които са далеч пред нас като финансови възможности, а спортът до голяма степен е олицетворение на икономическото състояние на държавата. Ще се опитаме да спечелим срещу Израел и Нова Зеландия, които според нас са донякъде преодолими", президент на БФХокей на лед Мартин Миланов. 
 
Миланов добави, че България ще кандидатства за домакинство на други две Световни първенства за юноши и за младежи през март и април 2019 г. 
 
"Надяваме се на достойно представяне. Настроени сме за битка. Излизаме за победи, не сме примирени. Работим много активно с Международната федерация и за щастие получаваме сериозна помощ от тях, което е жизнено важно за нас", каза генералният секретар на федерацията Стоян Бъчваров. 
 
"Непременно трябва да се опитаме да спечелим първите ни два мача срещу Нова Зеландия и Израел, които ще ни вдъхнат увереност за следващите двубои. Разчитаме на няколко момчета, които играят в чужбина. Надяваме се те да повдигнат нивото на отбора като цяло. Ако покажем максимума от възможностите си, сме в състояние да влезем в призовата тройка", коментира старши треньорът Светлин Стоев.

Програма на България за шампионата:
22 януари, 20.00 часа: България - Нова Зеландия
23 януари, 20.00 часа: България - Израел
25 януари, 20.00 часа: България - Австралия
26 януари, 20.00 часа: България - Китай
28 януари, 16.30 часа: България - Исландия