Конфликт между Робева и нейната някогашна възпитаничка Илиана Раева, днес президент на федерацията, тлее отдавна. Но в последните дни взаимните нападки станаха особено остри и това вече очевидно е война.

Нешка Робева нанесе първия удар:

"Същественото е да не се затваря кръга на националните състезатели и никой друг да няма достъп до тях. Важно е всички да се състезават. Ето, в Германия присъствах на селекцията, където се явиха деца от цялата страна. Тук не е добре, защото няма и селекция.

Имахме много голям спор за дете, което уж се беше класирало. Тук децата не се състезават, треньорите ги посочват. Не е възможно на държавни първенства деца да побеждават, а после да биват отхвърлени. Защо дете, което минава всички етапи на една селекция, не се допуска? Така мачкаме сума ти деца. Не бива да се посочват децата. Задавахме подобни въпроси към министерството.

Не отговаряло на световните стандарти. Нашите измислени скандали се мултиплицират, защото трябва да се отвлече вниманието. Така стана с Българския спортен тотализатор, както стана с българската авиокомпания, с дивашката приватизация Не съм разочарована, дълбоко отвратена съм.

Доволна съм, че в Германия от сутрин до вечер работя в залата с деца, които искат да се трудят. Второто е, че нямам телевизор у дома. Третото е, че имам достъп до интернет, където мога бегло да видя новините чрез моите приятели, които ми ги изпращат пречупени през техния поглед.”

Отговорът на Илиана Раева бе светкавичен:

"Федерацията ще излезе с официално съобщение до медиите във връзка с поредните манипулации на Нешка Робева. Ще бъдат показани всички официални документи за начина по който се прави селекцията на национални отбори. Ще предоставим всички официални отговори на нейните писма, за които днес Нешка Рожева не почувства неудобство да излъже, че няма такива. Недопустимо за треньор като Нешка, по този недостоен начин да се опитва да нагнетява обстановката в българската художествена гимнастика дни преди най-важното ни състезание този месец -Световната купа в София!

Недопустимо за треньор като Нешка, който се опитва да дестабилизира с манипулации пред обществото здравата обстановка в националния ни отбор в дни, в които както ние, така и многобройните ни фенове се радваме на възхода на талантливите ни момичета и завоюваните от тях златни медали от началото на тази година! Недопустимо и твърде жалко, но разбираемо за личност като Нешка да си позволи по този грозен начин да манипулира общественото мнение, без капка свян, че изопачаваш както си искаш фактите. Всичко има някакви граници, дори лъжите на Нешка Робева!".

Официалният отговор наистина дойде и в него пишеше:

"Във връзка с неетичното отношение на г-жа Робева към федерацията в точно избрано от нея време, а именно преди важно за националните състезателки състезание, бихме искали да изкажем възмущение си от негативното отношение на г-жа Нешка Робева към работещата в Германия наша българска колежка, изказано неведнъж публично. Когато претендираме за етика и морал, трябва да бъдем пример за същите."

Днес легендарната треньорка Робева отвърна с нов контраудар в социалните мрежи, като вероятно реакцията отново няма да закъснее.

Думите, очевидно, са директно към Раева:

"Представете си човек поставен в неудобната ситуация някой непрекъсната да му иска обяснение и този някой да не е набеден шпионин или държавен изменник, а хора, работещи в сериозни организации, които се занимават с духовното развитие и здраве на децата, защитават правата им, следят и веднага алармират за експлоатация на децата, техния труд или личност. Искат и очакват отговор, а ти няма как да обясниш, защо си склонил непълнолетни да рекламират хазарт? Да не говорим за примера, който дават на други подрастващи?

Впрочем в оная Америка към която се стремим, за такова провинение има бърза процедура и затвор. И никак не е смекчаващо вината обстоятелството, че някой не знаел законите. И не само в Америка. Сериозните хора, обаче искат отговор, а ти мълчиш и чакаш някой да ти падне на мушката или да мине време...

Да поспечелиш някой приз от задаващо се, значимо за нацията събитие и въпросите да отпаднат. Технологията изисква бърза реакция. Събираш метлите, четките, баданарките, връчваш ги на услужливите клакьори с крясъци и бой, бой, бой безогледно по главата, докато не го качиш на показ на масата.

Масата? За коя маса става въпрос? За онази която търпи, за да си спаси душата? За онази, която безропотно приема, че е направена от лош матрял и мълчи, за да не пострадат децата или за онази под която всички замитат неудобните истини и въпроси?

Приятели, от дълго време задавам едни и същи въпроси, на които не получавам отговор. Случаят с едно унизено и обезверено дете, преди месеци предизвика буря във фейсбук, но не предизвика никакъв интерес в нито една медия. Явно сега му е дошло времето!

Технологията „Замети го под масата“ незабавно бе задействана. Моля пресата и изобщо медиите да не отегчават зрителите, слушателите и читателите с измислени скандали, замитайки много по-тежки проблеми под масата. Недостойно, макар и услужливо."

За съжаление, това изобщо не изглежда да е краят на войната в художествената гимнастика, воден от две от най-сериозните ни фигури в този спорт.