Бившият световен шампион в шаха често критикува управлението на руския президент, смята, че по този начин Владимир Путин ще бъде наказан и ще бъде отнета част от славата и вниманието, които Русия иска да извлече от Световното първенство.

В интервю за немския вестник "Франкфуртер алгемайне", Каспаров заяви:

"ФИФА не е заинтересована да се провери внимателно десетки руски играчи, замесени в скандали с допинг. Или да се проучат други подозрителни факти, които могат да поставят в лоша светлина Световното първенство в страната домакин.

Големи събития като Олимпийските игри и Световни първенства имат дълга и тясна връзка с авторитарни режими. Лидерите им ги използват, за да се легитимира пред международната общност и да формират у дома национална гордост. Фактът, че в същото време милиарди долари потъват в джобовете на най-близките приятели на режима, е допълнително предимство.

А спортни федерации са готови да си сътрудничат с диктатори, защото те просто си плащат сметките - и без да е необходимо да се притесняват за това как преди всичко да се замаскира корупцията.".

Великобритания вее най-яростно флага на призивите за бойкот на Мондиал 2018, като вече обяви, че няма да изпрати официални лица и държавници на церемонията по откриването. Каспаров също зове за политически, а не спортен бойкот на най-голямото събитие на годината.

"Като спортист аз принципно съм против бойкот, който на първо място ще накаже спортистите и феновете на футбола - казва в интервюто си легендата на шахмата. - Призовавам за политически бойкот на режима, който носи отговорност за подобни действия и за това страните, които играят на Мондиал 2018, да не изпращат ВИП-гости, поканени там.".