"Светът загуби един велик шампион. Винаги ще помня Джо с уважение и възхищение. Моите съболезнования на семейството му и на всички негови близки", заяви Али в специално изявление.

67-годишният Фрейзър почина вследствие на рак на черния дроб, който му беше открит преди няколко седмици.

Той спечели олимпийската титла в тежка категория на Игрите в Токио през 1964 година, а впоследствие като професионалист беше световен шампион в периода 1970-1973 година.

В периода 1971-1975 Фрейзър и Али изиграват три епични мача, които завинаги остават в историята на бокса. Именно в първия от тях на 8 март 1971 година в Ню Йорк в т.нар. "Мач на века" Али допуска първата загуба в кариерата си.

Фрейзър губи само четири мача от 37 като професионалист - по два пъти от Али и от Джордж Форман.

"Джо Фрейзър за мен беше първият шампион, от когото се учих и на когото се стремях на подражавам. Хората говорят за Джо Луис, Мохамед Али и дори за мен, но факът е, че има само един Джо, един единствен Джо Фрейзър", заяви Форман.

Братята Владимир и Виталий Кличко, които са действащи световни шампиони в тежка категория в отделните версии, също изказаха съболезнования на семейството на Джо Фрейзър.

"Дълбоко скърбим за смъртта на Джо Фрейзър. Той беше сред най-великите боксьори в тежка категория. Неговите мачове с Мохамед Али без съмнение са класика в историята на световния спорт", се казва в официалното съобщение на Владимир и Виталий Кличко, съобщи Novsport.