Той ще стане на 107 години след месец, но спортът е неговият начин на живот. Пример е за подражание и е недостижим в това, което прави.

Французинът Робер Маршан се качи отново на велосипеда си, защото това е най-голямото му удоволствие.

През януари 2017 г. ветеранът измина 22 километра за един час, което е световен рекорд за човек навършил 105 години.

След постижението лекарите категорично му забраняват да кара отново, но упоритият дядо се връща и сега отново тренира. Единственият му недостатък е, че е почти глух. Но велосипедът не се кара със слух.

Embed from Getty Images

Маршан се качва на колелото, когато е 14-годишен, но тренира активно едва откакто е навършил 67 г.

Роден е в Амиен в разгара на Първата световна война. През 30-те години е пожарникар в Париж. След затвор по време на войната се мести във Венецуела, където работи като шофьор и сее захарна тръстика.

През 50-те години на миналия век се мести в Канада. Там се занимава с дърводелство преди през 60-те отново да се върне в родината си.

На 35 завършва седми в престижното състезание Grand Prix des Nations.

Продължава да тренира дори след като навършва 100 и през 2012-а подобрява рекорда за столетник - малко над 24 километра за един час.

Embed from Getty Images

Две години по-късно подобрява рекорда с два километра и 700 метра. Сега е в книгата на "Рекордите на Гинес" като най-възрастният активен колоездач в света.

Описва спортното си дълголетие с диета от много плодове и зеленчуци, малко месо и малко кафе. И да не забравяме едночасовите тренировки на ден на велоергометъра вкъщи.