Европейската шампионка Альона Косторная призна, че може да прекрати кариерата си след два сезона. 16-годишната руска фигуристка разкри това в интервю за Olympic Channel.

"Не можеш да се занимаваш с фигурно пързаляне до 30 години и да печелиш. Можете да се пързаляте на шоута и да радвате публиката, но няма да заемате първи места заради 15-годишни момичета, които изпълняват четворни скокове. Те имат много сила и енергия и няма да можете да ги победите", каза Косторная.

"Ще се опитам да се състезавам през следващия сезон, а след това и в олимпийската година, след което ще започна да реализирам мечтата си за кариера като лекар. Може би ще участвам в шоупрограми. Винаги съм искала да съм част от огромно турне с продължителност една година, това е моята мечта. Но след това ще започна да осъществявам мечтата си да стана неврохирург", добави рускинята.

Косторная дебютира при жените през сезон 2019-2020. Тя спечели златни медали на Гран При и на финала на сериите, както и на Европейското първенство. Рускинята притежава световните рекорди за най-висока оценка за кратка програма (85.45 точки) и общ сбор от двете съчетания (247.59). На 11 юли Косторная спечели наградата на Световния кънки съюз за най-добра млада състезателка.