Олимпийската шампионка по фигурно пързаляне от Пьончан 2018 Алина Загитова (Русия) е заработила 1.1 милиона долара в рамките на една година, съобщава списание "Форбс".

18-годишната фигуристка е най-младата в класацията на най-богатите знаменитости до 40 години.

Списанието отбелязва, че във фигурното пързаляне не е възможно да се печелят големи суми от наградни пари. Максимумът за състезателния сезон е 146 хиляди долара. Загитова стана втора и трета в два етапа на Гран При, а на финала зае шесто място. Тези резултати й донесоха 25 хиляди долара. Лидерът за сезона Альона Косторная е спечелила 82 хиляди долара.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ТАЛАНТЛИВАТА ЗАГИТОВА >>>

Част от приходите на Загитова е заплатата й като спортист от Министерството на спорта. Минималната ставка е 20 хиляди рубли на месец, а премиите се дават за ранг и титли. Загитова като олимпийска шампионка получава президентска стипендия 52 хиляди рубли на месец.

Част от приходите на рускинята са от шоупрограми. Състезателката прекрати участията си в състезанияи в последствие бе част от спектакъла на Татяна Навка "Спящата красавица. Легендата за двете кралства". Хонорарът й за 22 участия възлиза на 8,06 милиона рубли. През февруари 2020 година Загитова беше звезда в две шоупрограми в Доброград, които според експерти могат да струват на организаторите 1 милион рубли.

Най-големи суми Загитова печели от представления в Япония. Тя е настоящата олимпийска и световна шампионка, обичана много в Япония, така че хонорарът й започва от 10 хиляди долара на участие. През сезон 2019/2020 тя има около 20 шоупрограми в чужбина.

Загитова също сключи спонсорски договори с редица големи марки. Сумите не бяха оповестени, но според специалистите те варират от 100 до 200 хиляди долара.

Към момента тя си е дала почивка от състезания, но има амбиция да участва на Зимната олимпиада през 2022 година.