Днес, при подобряване на времето и стихване на силния вятър, се планира да започне почистването на непроходимия участък от пътя, който води до Националната спортна база в Белмекен. Става въпрос за 3-4 километра в откритата част на трасето, затрупани от снега. Това заяви за БНТ управителят на базата Илиян Пищиков.

Снежният капан затвори на Белмекен около 180 спортисти, като освен 70 национални състезатели на България, там са още за подготовка унгарци, сърби и т.н. Националните отбори по борба на нашата страна и Сърбия са на лагер в базата, като усложнената обстановка не попречи в сряда да бъде отпразнуван рождения ден на национала Кирил Милов.

Боксьорите на Молдова, както и още няколко състезатели от други държави, също се готвят в Рила.

В базата има всичко необходимо като храна и запаси, а отоплението не е спирало да работи, уточни Пищиков. След ремонтите в последните години, съоръжението на над 2000 м надморска височина е подготвено за такива изпитания.

Високопланинската спортна база разполага със собствен снегорин, с който днес при добро време пътят се планираше да бъде почистен и отворен за преминаване.

Първо обаче той трябва да бъде изваден, защото е заринат от падналия в последните 24 часа сняг.

"Тук наистина стана капан - призна треньорът на националите по борба Армен Назарян. - Вали много силно и има силен вятър. Ще чакаме, докато снегоринът не изчисти пътя".

"Трябва да спре вятърът. Това е невероятна буря, на 2000 метра надморска височина сме - каза Пищиков пред БНТ. - До 10 часа прогнозите са за вятър от 80 метра в секунда, след това до 16 часа - 30 метра в секунда. В момента има 2 и половина метра сняг. Снегоринът е под снега. Не спре ли вятърът, ние нищо не можем да направим. Храна има, парното работи. Всичко в базата е нормално."