21 са контузените колоездачи след масовите падания и сблъсъци от първия етап на "Тур дьо Франс" в събота.

Първата катастрофа бе по-масова и предизвикана от фенка, която се появи на пътя на колоната с плакат в ръце, събаряйки британеца Тони Мартин от отбора на Jumbo-Visma. Той просто нямаше къде да отиде в натоварения трафик около него и предизвика верижна катастрофа и куп тежки падания.

Някои от асовете завършиха на десетина метра от пътя, в храсти, канавки, един върху друг... Сблъсъкът дойде и при сравнително голяма скорост, поддържана в този момент от колоната. Затова и паданията бяха достатъчно тежки и опасни.

Сред 21 имена, които са в списъка на контузените от официалния списък на организаторите, най-тежко е положението на Игнатас Коноваловас (Groupama-FDJ), който остава под лекарско наблюдение с травма на главата. Сирил Лемоан (B&B Hotels-KTM) е с няколко счупени ребра.

Снимка: AP/БТА

Марк Солер от тима на Movistar дори завърши някак етапа, макар после да бе установено, че има фрактури в кости и на двата лакътя. Четвъртият, който няма да продължи надпреварата е Яша Сютерлин (Team DSM), който също има фрактура на ръката. Останалите засега са заявени за втория етап, макар някои от тях - като асът Крис Фрум от Israel Start-Up Nation, да не са в най-доброто си състояние с множество наранявания.

Организаторите искат да съдят зрителката, предизвикала мелето.

Тя е разпозната и срещу нея вероятно ще се заведе дело за нарушаване на обществения ред, но със създаване на опасна ситуация за здравето на повече от един човек. Куриозно, на надписа, който тя опитваше толкова яростно да покаже пред телевизионните камери, когато препъна Мартин, е пишело нещо в подкрепа на организация, която се грижи за самотни възрастни хора в Германия, Франция и Белгия... Добра кауза, а такъв ужасен ефект от прокламирането и.

Четирима от шестимата най-големи фаворити за крайната победа успяха да завършат, и то - в добро темпо.

Жулиан Алафилип (Deceuninck-Quick-Step) спечели етапа на "касапницата", а групата е само на 8 секунди от него. Там са Примож Роглич от Jumbo-Visma (макар и да финишира на велосипеда на съотборник, неговият бе потрошен), Тадей Погачар (UAE-Team Emirates) и Герант Томас (Ineos Grenadiers).

Вторият етап е днес.

Снимка: AP/БТА