Над 30 шампиони и повече от 50 чуждестранни медалисти от големи първенства си дават среща на турнира "Дан Колов - Никола Петров". Надпреварата е в Русе  от 28 февруари.

Ще се борят рекорден брой състезатели - 530 от 43 държави. В последния момент участие е заявено и от Ливан, което е дебют за тази страна на турнира.

Двама наши борци ще гонят реванш за загубите си от последното световно. Китайката Нингнинг Ронг, от която Биляна Дудова (57 кг) загуби на финала в Будапеща, пристига у нас.

В крайдунавския град ще се бори и руснакът Муса Евлоев, който надви Кирил Милов за титлата при 97-килограмовите на мондиала. "Надъхан е този път да го победи", разкри старши треньорът на класиците Армен Назарян.

В същата категория надпреварата ще пропусне Николай Байряков, който стана първи на родния шампионат през януари, а след претърпя операция. Петият от олимпиадата Рио 2016 ще пропусне и европейското в Букурещ през април.

На "Никола Петров" няма да се бори и капитанът на националите Иво Ангелов. На него треньорският щаб се разчита за Европейските игри през юни в Минск и за мондиала в Астана през септември. Призьорът от европейски първенства Даниел Александров пък ще се бори в по-горната, олимпийска категория до 77 кг.

Турнирът "Дан Колов" в свободния стил за мъже и жени ще бъде рейтингов и ще носи точки за световната ранглиста. Но не и "Никола Петров" в класическия стил, което не прави надпреварата по-малко слаба.

При класиците Русия идва с първия си състав, както и Армения, а японците са с олимпийския вицешампион от Рио 2016 Шинобу Ота.

Същевременно екип на Японската национална телевизия е у нас, за да заснеме филм за световната и европейска шампионка Тайбе Юсеин, която през 2018-а бе избрана за спортист №1 на България. 

При жените повторен дебют ще направи и Мария Оряшкова, петкратна световна и 9-кратна европейска шампионка по самбо (първият бе през 2010-а). През лятото тя стана и шампионка на България по борба, а миналата година спечели 4 европейски титли в неолимпийските стилове.

В свободния стил световният и европейски вицешампион Владимир Дубов ще стартира в по-горната за него категория до 65 кг, която е олимпийска. А дебют пред българска публика ще направи дагестанецът с наш паспот Ахмед Магамаев.