Кардиф най-сетне се разплати с Нант може би най-трагичния трансфер в историята на футбола, този на аржентинеца Емилиано Сала.

Нападателят загина в самолетна катастрофа над Ламанша точно докато пътуваше с частен самолет от Нант до Кардиф, след като вече бе подписал своя договор с уелсците.

Тази сделка на стойност 15 милиона паунда бе рекордна в историята на Кардиф, като трябваше да се състои с плащането на три отделни транша от уелския клуб.

Развоят на събитията обаче доведе до скандали и съдебни битки между двата клуба. От едната страна Кардиф отказваше да плати, защото обвиняваше Нант за катастрофата и заради това, че на практика плаща за играч, който няма да използва.

От своя страна Нант бе в пълното право да си иска парите, а ФИФА нареди на Кардиф да плати, защото в противен случай щеше да отнесе забрана за привличане на нови играчи в следващите три трансферни прозореца.

И така Кардиф се разплати с Нант, но под съобщението за извършеното плащане уелският клуб ясно подчерта, че това не е краят на сагата и въпреки загубените дела във ФИФА и КАС, ще търси правата си през френския съд.

Освен това в момента тече дело на Кардиф срещу Нант за пропуснати ползи, в коеот уелсците настояват за 100 милиона паунда, защото продължават да твърдят, че небрежното отношение на френския клуб е довело до трагичната смърт на играча.