"Това бе пътешествие през Ада", успя да каже само смъртно умореният Жоао Виера, след като спечели сребро на 50 км спортно ходене по време на Световното първенство по лека атлетика.

Дисциплината изцеди докрай участниците в Доха, където температурите тази сутрин стигнаха 40 градуса, а влажността добави към изключително сложните условия.

И още един детайл - Виера е на 43 години! Той става най-възрастният атлет, печелил медал в каквато и да е дисциплина на Световно първенство.

Португалецът обаче гордо завърши втори и добави среброто към бронза, който има на 20 км от Световното в Москва преди 6 години.

Някои експерти вече нарекоха първенството в Доха "пълен провал" - дисциплини като маратон и спортно ходене се налага да се проведат рано сутрин или в полунощ, за да са в по-поносими условия.

И въпреки това е адски трудно за участниците.

Вътре в чашата на стадиона, който е с огромни климатични инсталации, температурите са свалени до 23 градуса, но за надпреварите извън него, нещата са непоносими.

Едва 33-ма от 46 стартирали в 50-километровото ходене завършиха, а десетки пунктове по трасето бяха нащрек с медицинско лице и много освежаващи напитки и лед под ръка.