В Бургас започна третото световно първенство по Тай Чи, което ще продължи до 2 октомври. Форумът събра у нас 500 състезатели от 35 държави.

Тай чи е най-практикуваният стил в ушу, или както е по-популятно у нас - Кунг Фу.

Големият интерес към този стил налага организирането на отделно световно първенство, което се провежда на всеки две години. По официални данни близо 250 милиона души по света практикуват Тай Чи.

В Бургас сили ще мерят най-добрите в този спорт, като фаворитите отново са отборът на Китай, както и останалите представители на Азия, сред които Китайско Тайпе, Хонгконг, Виетнам и Малайзия. Русия също е с големи шансове за злато.

"Провеждането на това световно първенство е сбъдната мечта за поколения български спортисти и любители на бойните изкуства. Ушу е спорт, в който цари уважение - между учител и ученик, но и между всички нации по света, които са усетили магията му", сподели Стефан Колев, президент на Българска федерация по ушу.

Тай дзи цюан (Тай чи) е едно от най-широко практикуваните бойни изкуства в света днес. То се характеризира с бавните и грациозни движения и комбинацията от силни и меки техники. В този стил се включват подстиловете Чън, Ян, Сун и У, а това, което го прави толкова популярен са ползите за здравето, които носи.

Българският национален отбор е съставен от шест души и предвождан от Петър Драгоев, който ще покаже ръчни форми в стиловете Ян и Чън, както и Чън меч. Останалите наши състезатели са Станислав Багалев, Димитър Тончев, Десислава Холодна, Иво Георгиев и Теодор Недев. Цялото състезание ще може да бъде наблюдавана на живо в официалния YouTube канал на IWUF.

През 2015 г. ушу бе избран за един от осемте спорта, номинирани за препоръка като допълнителен спорт на Олимпийските игри в Токио през 2020 г. В момента IWUF се готви да кандидатства за включването на ушу в бъдещата олимпийска програма.