Макар Международният олимпийски комитет да не е взел окончателно решение за участието на руски спортисти на Игрите в Париж догодина, куп спортисти се отказаха от гражданството си, за да участват на най-големия форум.

Точната им бройка е 67, от които 47 са участвали на последната олимпида в Токио. А признанието дойде от официален източник - спортният министър на Русия Алексей Морозов. Той обяви, че 67-те отказали се от руското си гражданство състезатели са го направили от старта на войната в Украйна досега.

Морозов също така заяви, че чувства вина за това, че не е успял да ги разубеди от захвърлянето на руския им паспорт.

"Искаме спортисти, които да се състезават под руския флаг, а не срещу него. В настоящата ситуация се чувстваме като губещи. Те вече са наши съперници. Това е техен личен избор. В крайна сметка трансферите в друга държава не са нещо ново", каза държавникът.

Както е ясно, към момента шансовете Русия да участва на Олимпийските игри в Париж са нулеви. Най-големият възможен компромис е да се позволи на спортисти да се състезават под неутрален флаг - нещо, което среща огромна съпротива в огромна част от водещите нации в олимпийското движение, като много от тях открито заплашиха с бойкот. Начело с домакина на Игрите Франция.

Нещо повече - дори руските спортисти да бъдат допуснати под неутрален флаг, те изключително трудно могат да си спечелят олимпийски квоти, просто защото доста от тях не участват в квалификациионите надпревари.

Идентична е ситуацията и с украинските им колеги - те имат право да се състезават, но президентът Зеленски нареди да отказват участие във всяка една международна надпревара, в която има представител на Русия.