69.9 процента от жителите на Япония смятат, че летните олимпийски и параолимпийски игри в Токио 2020 няма да могат да се проведат по ппан заради разпространението на коронавируса.

Това показват данни, от социологическо проучване, проведено от агенция Киодо днес.

Около 24 % от японците са на противоположното мнение и смятат, че Игрите може да се проведат по план. Проучването показа, че по-голямата част от гражданите на страната (90,7 %) са загрижени за икономическите последици от разпространението на коронавируса.

Освен това 48,3 % от жителите на Япония отговориха положително на правителствените мерки за борба с пандемията. В същото време около 44 % ги смятат за недостатъчни.

Проучването е проведено от 14 до 16 март на мобилни и стационарни телефони чрез произволен жребий. Броят на участващите в допитването не се съобщава.

Японските власти поддържат последователна позиция, че пандемията няма да попречи на провеждането на летните олимпийските игри в Токио. Идеята за олимпиада без зрители също беше категорично отхвърлена от японските власти миналата седмица.

Премиерът Шиндзо Абе заяви днес, че би искал да свърже Игрите с преодоляването на коронавирусната епидемия в целия свят. Летните олимпийски игри в Токио трябва да се проведат от 24 юли до 9 август, а параолимпийските - от 25 август до 6 септември