Седемкратният победител в "Тур дьо Франс" Ланс Армстронг постигна извънсъдебно споразумение с правителството на САЩ и ще плати само 5 милиона долара обезщетение на държавата.

Американският спортен герой, който бе развенчан след уличаването му в системна употреба на допин, трябваше да плати 100 милиона долара.

Причината - измамите, с които е печелил състезания, са навредили на имиджа на отбора US Postal, за който караше. А този тим бе спонсориран с държавни пари на САЩ.

Адвокатите на Армстронг обаче постигнаха споразумение и му спестиха близо 95 милиона. В добавка те успяха да се договорят и с бившия съотборник на звездата - Флойд Ландис, който първи заведе дело за морални щети и пропуснати ползи.

Армстронг ще му плати 1,65 млн. долара, вместо исканите първоначално 4 милиона.

"От пет години насам аз поемам пълната отговорност за всичко нередно, което съм правил в спорта - коментира Ланс. - Имам още важни дела в живота си, посветил съм се на семейството си.".

Всички 7 титли на Армстронг на Обиколката на Франция бяха отнети, което - по неговите думи - е най-големият удар за него. Не финансовите поражения, които разкритията за допинг му нанесоха.