Най-добрият български състезател Алберт Попов отпадна във втория манш на слалома от Световната купа по ски алпийски дисциплини във френския зимен център Шамони.

Попов, който даде седмо време в първия манш 51.08 секунди, пропусна врата във втория и не успя да завърши състезанието.

Камен Златков завърши на 58-о място в първия манш и не успя да продължи във втората фаза.

Швейцарецът Рамон Ценхойзерн спечели надпреварата с общо време 1:42.94 минута. Той беше с второ време и в двата манш - съответно 50.43 и 52.51 секунди. За Ценхойзерн това е пета победа в кариерата за Световната купа и първа от 21 декември 2020 година в Алта Бадия (Италия).

Представителят на Гърция Ей Джей Гинис сензационно стигна до първи подиум в кариерата си, след като зае второто място. 28-годишният Гинис беше 23-и в първия манш, но даде най-добро време във втория и остана на 1.02 секунда от победителя. Трети е още един швейцарец Даниел Юле с пасив от 1.06.

Олимпийският шампион в слалома от Пекин 2022 и лидер след първия манш Клеман Ноел от Франция отпадна във втория в последния си старт пред родна публика преди домашното Световно първенство.

Норвежецът Лукас Бротен, който води в класирането за малката световна купа в дисциплината, пропусна състезанието, след като претърпя операция от апендицит. Той е под въпрос и за шампионата на планетата във Франция.

Бротен води с 430 точки, следван от Даниел Юле с 394 точки, а трети е Хенрик Кристоферсен (Норвегия) с 389. Алберт Попов заема 20-а позиция със 100 точки.

В генералното класиране за Световната купа лидер е швейцарецът Марко Одермат със 1386 точки, пред Александър Омод Килде (Норвегия) със 1073 и Хенрик Кристоферсен (Норвегия) със 779 точки. Попов е на 54-о място със 100 точки.

Световното първенство по ски алпийски дисциплини в Куршевел и Мерибел започва в понеделник с комбинацията за жени.