Алберт Попов се класира за втория манш на гигантския слалом от Олимпиадата в Пекин.

Родният скиор даде 27-о време в изключително тежките условия, които белязаха надпреварата.

Мъгла, вятър и снеговалеж белязаха гигантския слалом, а това направи така, че 35 от 85-те състезатели изобщо не финишириха. Заради тежките условия, скиори от Бразилия и Армения дори предпочетоха да не стартират.

За щастие Алберт Попов завърши успешно, но пък с доста сериозно изоставане от върха - 4.67 секудни.

Разбира се, по-сината дисциплина за българина е слаломът, който ще се проведе в сряда, докато днес за него е по-скоро подготовка, с която да усети по-добре олимпийската писта.

Преди втория манш трябваше да започне в 7:45 българско време, но беше отложен за 9:00. Това е 15:00 местно време, а притесненията са колко светлина всъщност ще има по пистата.

Лидер Марко Одермат, който е и първи в подреждането за Световната купа, след от австриеца Щефан Брендщайнер и французина Матьо Февр.

Първите петима в гигатнския слалом са разделени само от 0.19 секунди.

"Беше много трудно. Абсолютно никакъв усет. Липсата на видимост пречеше на това да се отпуснеш, да виждаш линиите, да търсиш скорост и най-добро преминаване. При такива условия не можеш да караш на лимита, не можеш да се довериш на ските. Това не беше каране, това беше оцеляване.

Твърдостта на пистата е супер, но на места са станали доста сериозни дупки, в които влизат ските и те могат да тръгнат навсякъде. Друг фактор е снегът. Вали зверски и за кратък период по трасето се натрупва тънък слой нов сняг, който понеже е върху леда, може много лесно да те хлъзне. Преди малко се шегувахме, че тук през годината вали един ден и вероятно ще днес", сподели Попов след спускането си.