Най-добрата българска състезателка Александра Фейгин ще открие волната програма при жените на световното първенство по фигурно пързаляне в японския град Сайтама. Надпреварата ще започне утре в 10.20 часа българско време.

19-годишната Фейгин е 24-а след кратката програма с 54.65 точки и за трети път в кариерата си е на финал на шампионат на планетата. Най-доброто й класиране е 17-о място от 2019 и 2021 година.

Световната шампионка и олимпийска бронзова медалистка от Пекин 2022 Каори Сакамото (Япония) ще излезе последна на леда утре, когато ще бъдат излъчени призьорките при жените, информира БТА.

Световното първенство продължава днес с кратката програма при мъжете. Утре първо танцовите двойки ще покажат своя кратък танц, след което е волната програма при дамите.

Шампионатът на планетата в Сайтама продължава до неделя.

Междувременно предтсавителите на домакините Рику Миура и Рюичи Кихара донесоха на Япония първа титла при спортните двойки в историята и първо злато от световното първенство по фигурно пързаляне пред родна публика.

Така японците направиха крачка напред, след като миналата година завоюваха сребърния медал и добавяйки нов успех за сезона след злато на финалите на Гран при през декември и титлата на "Четирите континента" през февруари.

Пързаляйки се почти без грешка, докато Миура не падна при троен ритбергер от изхвърляне в края на волната им програма. Двойката получи 141.44 точки и събра общ резултат от 221.16, за да триумфира. Японците се разплакаха, когато ентусиазираната публика в "Сайтама Супер Арина" стана на крака да празнува.