Абу-Муслим Амаев спечели първи бронзов медал за българските мъжки национали класически стил на европейското първенство по борба в Хърватия, след като победи турчина Мехмет Чекер в мача за трето място в категория до 63 кг. Така България вече има осем медала от Загреб 2023 - два златни, два сребърни и четири бронзови.

Амаев получи атака от партер в първата част и въпреки че вдигна Чекер, турчинът се измъкна от хватката и изравни за 1:1. Чекер моментално взе преднина за 2:1 и я запази до изтичането на трите минути. Във втората част обаче българският национал бе агресивен и първо изравни с една точка, след което направи две движения за по две точки до окончателното 6:2 в негова полза.

Това е първи медал за България от класическия стил, но утре националите имат още две осигурени отличия с финалите на Едмонд Назарян на 60 кг и Кирил Милов на 97 кг.

Двамата ще спорят за титлите, след като спечелиха полуфиналните си битки.

При 60-килограмовите 21-годишният Назарян се наложи над арменеца Геворг Гарибян - 5:1. И утре за златото ще излезе срещу Виктор Чобану (Молдова), №1 в света от 2021-а и №1 в Европа от 2019-а.

През миналата година Назарян остана втори в Европа, но стана първи на континента при юношите, а след това взе и сребро от световното при мъжетe.

При 97-килограмовите Кирил Милов, който брани титлата си от миналата година, постигна победа със 7:0 над състезаващ се за Италия грузинец Николоз Какелашвили, европейски вицешампион от 2020-а.

Трофея в неделния ден Милов ще си оспорва с един от най-титулуваните борци в категорията - Артур Алексанян (Армения), двукратен олимпийски шампион, който на сметката си има 4 световни и 5 европейски титли. През миналата година Милов освен европейската титла стана и втори в света.

До репешажите на първенството достигна Дейвид Димитров, чийто съперник за място на финала ще бъде Андрий Кулик (Украйна), трети на мондиал 2022.

Финалите са утре от 18:15 часа.