Американският спортен историк Бил Малън се обърна към шефовете на МОК и призова да се опрат на прецедент, за да допуснат руските атлети до игрите Токио 2020.

Неговата теза е, че всеки спортист, който е доказано чист от допинг, трябва да се състезава на форума, който се чака четири години и е най-висока сцена за състезателите.

Малън директно призовава да бъде върнат слоганът "Independent Olympic Participants" (Независими олимпийски участници), с който излизаха на състезания спортистите от Югославия на летните и зимни игри през 1992 г. в Барселона и Албервил. Неговите аргументи са в посока на това наказанието към страната да е достатъчно сурово и назидателно, но самите атлети да не пострадат от него.

"Преди 27 години това бе приложено за югославяните - каза Малън в интервю зад Океана. - Тогава страната им бе в политическа изолация заради агресията в Балканските войни, ООН ги изключи с резолюция от спортния живот. Но МОК им разреши да се състезават под това име, защото десетки сръбски и черногорски спортисти си бяха спечелили квоти.

Сигурен съм, че е било унизително и назидателно за ръководителите в държавата, но пък състезателите получиха правото си да се борят за медали. Тренирали са за това 4 години."

В Барселона под името Independent Olympic Participants се появиха 58 спортисти, като се прибраха с три медала - сребро и два бронза.

И тогава, както се очаква да се случи при такова решение и сега, мнозина отказаха участие заради неутралното наименования, липсата на флаг на екипа и химн при евентуална олимпийска титла.

През 2018 г. в Пьончан на зимните игри се състезаваше отбор Независими атлети от Русия, което според Малън не е достатъчно сурово наказание за страната, предизвикала санкцията със системното нарушаване на допинг правилата.

"Ако ще има наказание за провиненията, в които са уличени, то или трябва да е пълно и никой да не бъде допускан до състезания, или поне да няма наименованието на страната в отборното име. Не трябва да има "Русия" на Олимпийските игри, защото Русия е отговорна за държавна политика на допингиране на спортисти, нали така излиза от санкцията на WADA?", твърди историкът.