Родена в САЩ, състезаваща се за Германия и с корени от България. Това е София Попов, която сътвори най-голямата сензация в женския голф.

Тя се включи като №304 в схемата на Откритото първенство по голф на Великобритания, което е най-престижната надпревара в календара. Въпреки ниския си ранкин и липсата на точки в LPGA тура, тя успя да триумфира.

Ако трябва да направим тенис сравнение с нейния успех, то би било младеж без опит в АТР турнирите, да спечели митичния "Уимбълдън".

27-годишната Попов написа истинска приказка, като успя да грабне трофея, който е първи за нея в професионалния голф. Тя също така прибра и 675 000 долара от наградния фонд на турнира.

Представянето й получи широк отзвук в световните медии, а британският "The Guardian" предрича невероятно бъдеще и тотална промяна в живота й.

Българската връзка на София Попов е нейният дядо. Той е българин, но живее в Австрия. Тя пък е родена в САЩ и играе за Германия, което е наистина доста странна и шарена комбинация от държави.

Нейната победа на британския Мастър е още по-впечатляваща заради факта, че преди няколко здравословен проблем я принуждава да остави голфа на страна.

София има лаймска болест, но й отнема доста време, за да научи топчната диагноза. Тя обикаля с месеци болниците с най-различни симптоми, преди да установи истинското си състояние.

Въпреки всичките проблеми и 20-те загубени килограма, тя намира начин да върне формата си и да поднови голф кариерата си.

Само преди три седмици София Попов изпълняваше ролята на кади за приятелката си Ан ван Дам, като изобщо нямаше намерение да се включи в британския Мастърс.

Тя обаче получи шанс да участва на турнира "Marathon Classic" заради положителните проби за коронавирус на няколко участнички.

Деветото й място там я класира за британския Мастърс, където София Попов пренаписа историята на дамския голф.