Изцяло американски подиум зарадва домакинската публика в чаканата с най-голям интерес дисциплина от Световното първенство по лека атлетика.

Трима представители на САЩ обраха медалите в спринта на 100 метра при мъжете, като за трето поредно Световно именно американец е най-бързият мъж на планетата.

Днес това е сребърният медалист от Олимпиадата в Токио - Фред Кърли, който избяга разстоянието за 9.86 секунди.

По време на предишното Световно Кърли все още бе състезател на 400 метро и тогава спечели бронз, но днес доказа, че е взел правилното решение да смени своята дисциплина, стъпвайки на световния връх.

Той не стартира особено успешно спринта си, но с много силни финални метри успя да финишира буквално на една линия с още двама свои сънародници.

В крайна сметка обаче златото бе в неговите ръце, защото Марвин Брейси и Трейвън Бромел се оказа с две хилядни от секундата по-бавни, записвайки резултат от 9.88 секунди.

Защитаващият титлата си Крисчън Колман остана на шеста позиция, а останалите четирима участници във финала бяха представители на Ямайка, ЮАР, Канада и Япония.

Тази нощ се проведоха финалите в още няколко дисциплини, като в женското бягане на 10 000 метра съвсем очаквано медалите бяха разпределени между Етиопия и Кения.

Златото с чудесен финален сприн взе Летесенбет Гидей от Етиопиния, е кенийките Хелън Обири и Маргарет Кипкембои бяха нейни подгласнички.

Снимка: Getty images

При мъжете за първи път Китай има своя световен шампион в скока на дължина. Това е Уанг Джианан, който спечели с 8.36 метра, а зад него останаха Митиадис Тентоглу от Гърция с 8.32 и Симон Ехамер от Швейцария с 8.16.

В хвърлянето на чук изненада нямаше и световен шампион стана полякът Павел Файдек, а неговият сънародник Войчек Новицки остана втори. Брознът е за Норвегия в лицето на Елвинд Хенриксен.

За Файдек това е пета поредна световна титла, като от 2013-а никой не успява да го победи в шампионат на планетата. Той обаче така и не успява да грабне олимпийското злато.

Снимка: АР/БТА