Американската спринтьорка Деаджа Стивънс е наказана за 18 месеца заради пропуснати три допинг тест и няма да може да участва на олимпийските игри в Токио през следващата година.

25-годишната Стивънс не е била открита от проверяващите за три допинг проверки през 2019 година в Орегон и Западен Холивуд. Три нарушения на местонахождението в рамките на една година могат да доведат до наказание.

Забраната на американката ще започне със задна дата от 17 февруари 2020-а и ще завърши дни след планираната церемония по закриването на отложената олимпиада в Токио през август 2021 година.

Стивънс се оправда с проблеми с телефона си, тъй като антидопинговите служители не са успели да се свържат с нея при две от пропуснатите посещения, според публикуваното решение от дисциплинарното изслушване. Един път телефонът й бил без батерията за една нощ, а друг път тя е сменила номера си, за да избегне тормоз от неизвестно лице.

Американката може да обжалва наказанието пред Спортния арбитражен съд в Лозана.

Стивънс, която е специалистка на 200 метра, завърши седма на финала в дисциплината на олимпийските игри в Рио де Жанейро 2016 и пета на световното първенство в Лондон 2017. Тя е и шампионка на САЩ на 200 метра от 2017 година.