Американският тийнейджър Ерийон Найтън подобри световния рекорд на 200 метра за юноши до 18-годишна възраст, който досега се държеше от легендата Юсейн Болт.

Върховото постижение на ямайската суперзвезда бе на едно пълнолетие възраст, след като бе поставено през 2003 година и бе подобрено чак 18 години след това.

17-годишният Найтън спечели състезанието от американската лекоатлетическа лига с време от 20.11 секунди. Рекордът на Болт пък бе 20.13 секунди.

Тийнейджърът надбяга Трайвон Бромел, който е сочен за фаворит за златото на 100 метра в Токио. Доста по-опитният Бромел спря хронометър на 20.20 секунди. Той е най-бързият спринтьор на късата дистанция за годината досега, като върховото му постижение е 9.88 секунди.

Младокът имаше конкуренция от доказани имена, като освен срещу Бромел, бяга още и срещу водещите британски спринтьори Адам Джемили и Жарнел Хюз.

“Определено ги уважавам, те са най-добрите в света. Но днес показах на какво съм способен”, обясни младокът, който директно се впусна в професионалния спорт след гимназията и няма да се състезава в колежанското първенство, каквато е традицията в Щатите.

Междувременно легендарната Алисън Филикс спечели надпреварата на 400 метра. Когато тя е участвала на първата си Олимпиада, Найтън е бил едва на осем месеца. 

Шесткратната олимпийска шампионка Филикс спечели своята дисциплина с време от 50.66 секунди, което е и най-силното ѝ представяне от 2018 година насам.

Ветеранката има общо девет олимпийски медала - споделен рекорд с легендата Мерилин Оти.