Светът на спорта бе разтърсен, когато преди седмица един от най-популярните тимове по американски футбол трябваше да смени името си.

Вашингтон Редскинс премахна смятаното за расистко "Редскинс" (червенокожи), както и емблемата с индиански вожд, която бе превърнала тима от американската столица в популярен бранд из целия свят.

Всичко това бе наложено заради кампаниите за спиране на расовата дискриминация, обхванали масово САЩ и Великобритания, както и още няколко европейски страни, но в по-малки мащаби.

След Вашингтон Редскинс, под натиск бе подложен далеч по-скромен тим в световен мащаб - Екзитър Чийфс.

Това е ръгби тим с 149-годишна история от град Екзитър в югозападната част на Англия, който преди 3 сезона дори грабна шампионската титла.

Емблемата на тима също е индиански вожд, а прякорът на тима е "вождовете", което се подразбира от името им Чийфс.

Дори талисманът на отбора е индиански вожд, а по трибуните често могат да бъдат видяни фенове с традиционните пера на главата си, и такива, които развяват знаменца с изобразени индианци.

Всичко това бе сметнато за обидно спрямо коренните жители на Америка, като клубът бе залят от призиви за смяна на името и своите символи. Редица организации писаха официални писма до клуба, дори имаше и предложение до местната федерация, да изхвърли Чийфс, ако не прмени символите и името си.

Също така част от фенове на клуба подкрепиха тези искания. Те заявиха желание любимият им отбор да се откъсне от смятаните за расистки и обидни корени. Бързо обаче последва и обратната гледна точка. Голяма част от феновете защитиха клуба на сърцето си, а това бе достатъчно за ръководството.

От Екзитър Чийфс официално обявиха, че нямат никакво намерение да правят каквато и да е промяна, нито на името си, нито на своите символи.

"Използваме това име то началото на миналия век. Вече над 100 години хората от област Девън се припознават в това име и този клуб, защото за тях ръгбито е по-важно от всичко друго.

За почти 150 години съществуване в този клуб са играли хора с всякакъв цвят на кожата и от всички краища на света. Никой от тях не е получавал различно отношение, нито се е чувствал обиден от нещо.

Никога в над 100-годишното използване на тези символи, ние не бяхме чували оплаквания или критики. Не виждаме защо сега трябва да изкореним цялата си история.

Не можем да си обясним по какъв начин нашето име и символи могат да обидят коренните жители на Северна Америка. Ние може само да помогнем с популяризирането на тяхната забравена култура", написаха от клуба.

Това още повече разгневи техните противници, като различни организации нарекоха ръководителите му "глухи" и "живеещи в праисторията" хора.

Снимка: Getty images/Gulliver photos