Българският ансамбъл по художествена гимнастика получи рекордна оценка на съчетанието си пет топки на Световната купа в София.

Момичетата ни в състав Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова, получиха оценка от 44.150 точки за композицията си, 35.100 от които бяха за трудност, а 9.050 за изпълнение.

По този начин родния ансамбъл, воден от Весела Димитрова, се класира за неделния финал и постигна рекорд в художествената гимнастика за най-висока оценка.

На второ място остана отборът на Япония с 37.700 точки, а трети е Азербайджан с 37.450.

Участие в днешния първи ден от Световната купа в София взеха 60 индивидуални гимастички и 11 ансамбъла от общо 37 държави.

Президентът на ФИГ Моринари Ватанабе бе официален гост на събитието като похвали организаторите за начина, по който са се справили, въпреки трудностите, предизвикани от пандемията.

В събота състезанието продължава от 10.00 часа с вторите два уреда при жените бухалки и лента, след което ще станат известни призьорките в многобоя и финалистките на четирите уреда, а ансамблите ще играят съчетанията с три обръча и два чифта бухалки.