Григорий Родченков разкри абсолютно всички мръсни тайни на руския допинг, както и държавното му финансиране, а днес в САЩ вече има закон, който носи неговото име. Бившият шеф на руския антидопинг институт живее в Щатите със стаут на защитен свидетел.

Американския сенат одобри законопрокет за изправяне пред съд на нарушителите на антидопинговите правила в международни състезания, в които участват представители на страната.

Камарата на представителите одобри закона "Родченков" още през 2019 година, а сега остава единствено президентът Доналд Тръмп да го подпише.

Законът позволява на САЩ да търси наказание за допинг конспирации в състезания, в които има американски спортисти. Наказанието за престъпление от подобен характер ще бъде глоба до $1 милион, както и лишаване от свобода за период до 10 години

Въпросният закон е насочен към обкръжението на елитните спортисти: треньори, агенти, мениджъри...

"Това е изключителен ден в борбата за чист спорт по целия свят и с нетърпение очакваме законопроектът да се превърне в закон съвсем скоро, за да помогне за цялостна промяна в интерес на чистите спортисти", каза Травис Тигърт - шеф на американската антидопингова агенция.