Световната антидопингова агенция (УАДА) може да забрани на американските спортисти да участват в олимпийски игри и на други международни състезания, ако страната откаже да финансира организацията. Това заяви шефът на УАДА Витолд Банка в интервю за Ройтерс.

През юни Администрацията за борба с наркотиците, част от Изпълнителния кабинет на президента Доналд Тръмп, отправи призив към Конгреса на САЩ да обмисли отказ от финансиране от УАДА, ако организацията не успее да предприеме действия за реформа. Доклад на Администрацията за борба с наркотиците отбелязва, че годишният принос на САЩ за УАДА е 2.7 милиона долара, най-високият от всички страни.

"Прекратяването на финансирането на УАДА от страна на САЩ може да има сериозни последици за американските спортисти. Към нас се обърнаха няколко правителства по целия свят, които бяха шокирани от заплахите на американските си колеги. Те искат да обмислим изменение на стандарта, което казва, че отказът на правителството да плаща в УАДА може да доведе до това антидопинговата агенция на страната да бъде обявена за неподходяща за кодекса на организацията, което ще доведе до последици за спортистите от тази държава, включително спирането им от участие на олимпийски игри и други големи международни състезания", каза Банка.

Президентът на Американската антидопингова агенция Травис Тайгарт нарече заплахата на УАДА "празна и незаконна".

"Заплашването на спортисти в една държава поради неуспешен модел на управление на УАДА е разочароващо, незаконно и срамно. Лидерите трябва да отделят времето си за изграждане на силна и независима УАДА, вместо да атакуват ключови партньори", каза шефът на Американската антидопингова агенция.