Олимпийският шампион Консеслус Кипруто е арестуван в град Капсабет в Кения снощи, като са му повдигнати обвинения в сексуален акт с 15-годишно момиче.

Застрашава го ефективна присъда до 20 години затвор.

Хегемонът в бягането на 3000 м с препятствия е освободен под гаранция, но ще се яви пред съда за началото на делото срещу него през май догодина. Очаква се съдебните действия да се проточат и Кипруто да не бъде допуснат да пътува за Япония, с което ще пропусне игрите в Токио идната есен.

Той е световен шампион от последните две първенства на планетата през 2017-а и 2019 г., има и два сребърни медала от предишните две световни.

Има още злато от Игрите на Британската общност през 2018-а, както и от световните шампионати за младежи и юноши. Най-големият му успех си остава първото място на Олимпиадата в Рио 2016.

Кипруто се зарази с коронавирус преди подновяването на Диамантената лига в края на лятото и пропусна стартовете в нея, оставайки в родната Кения. Обвинението към него е, че е правил секс с 15-годишно момиче от Капсабет, на което е отнел девствеността.

По законите на страната, ако бъде признат завиновен, шампионът отива в затвора за срок от 18 до 20 години.

Скандалът в Кения е огромен заради репутацията на шампиона, дотук - безупречна. Той работи като полицай в Капсабет, а новината стана основна за всяка медия не само в страната, но и в цяла Африка.

Журналисти наобиколиха съдебната зала късно в понеделник, когато се гледаше мярката му и бе решено да бъде пуснат под гаранция.

Шампионът бе докаран в залата с качулка на главата, но въпреки това бе разпознат, а и новината вече бе плъзнала из медиите с неговоти име в нея.