Колоездачната звезда Наиро Кинтана проговори по темата със съмненията за допинг в отбора му по време на завършилия в неделя "Тур дьо Франс". Колумбиецът бе един от фаворитите за челни места след два подиума в последните години, но финишира 17-и след тежко падане в етап №13.

Някъде около този момент е дошъл и обискът на хотела на отбора на Кинтана - "Arkea-Samsic" в град Мерибел, при който са задържани двама от служителите на тима. Според френските медии са иззети съмнителни вещества и аксесоари, които помагат за забъркването и приемането на забранени стимуланти.

"Френската жандармерия предприе операция в нашия хотел в Мерибел - призна Кинтана, който разкрива, че е отишъл доброволно да даде показания по случая. - В онзи ден влизаха и в моята стая, като прибраха немалко неща, включително витаминови добавки. Казаха, че са им непознати, но те са напълно легални и това бе доказано в дните след обиска.

Ще отнеме още няколко дни да изяснят напълно всичко, но когато го направят, ще признаят това, което и аз казвам - няма нищо забранено сред намереното в хотела ни.

Да допълня още нещо - аз не съм работил никога, включително по време на това състезание, с двамата асистенти, които са задържани."

От тима потвърдиха, че лицата, които продължават да са задържани и евентуално могат да бъдат подведени под отговорност, нямат нищо общо с основния ас на отбора. И се разграничиха от действията им.

"Нямам какво да крия - продължава в обръщението си колумбиецът. - Нито пък съм обвинен в нещо. Дал съм пълни показания и знам, че намереното у мен е напълно позволено и легално.

Аз, Наиро Кинтана, никога не съм използвал забранени стимуланти. Бил съм чист атлет през цялата си кариера - като юноша, като национал до 23 години, като професионалист след това...

Всичките ми постижения са плод на труд, без да предавам принципите на спорта."