Министерството на финансите в лицето на Асен Василев представи своята Национална програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти.

Програмата е одобрена от Министерски съвет на 18 октовмри, като чрез нея ще могат реновират спортни обекти, държавна и общинска собственост, както и да се изградят нови обекти, като общият осигурен публичен финансов ресурс по нея е 10 000 000 лв.

Освен от Асен Василев, представянето бе направено и от министъра на спорта Димитър Илиев, като в залата присъстваха представители на спортни клубове под егидата на министерството, както и представители на футболните Левски, ЦСКА и ЦСКА 1948.

Любопитен детайл е, че БФС нямаше представител, но пък там беше кандидатът за президент на централата Димитър Бербатов.

"Крайно време е спортът в България да спре да се финансира по симпатии, а да започне да се финансира по правила. Правилата са направени така, че за всеки лев, който клубовете си осигурят и решат да го инвестират в спортна инфраструктура, държавата инвестира един лев заедно с тях. Това ще помогне по три начина. Първо - клубовете, които имат повече фенове и спонсори, ще получат и повече финансиране. Второ - когато половината пари са на клуба, съм сигурен, че ще бъдат похарчени разумно. Трето - това ще махне опитите да се влияе политически на клубовете през формата и начина на финансиране.

Средствата, които клубовете заявят, поемам ангажимента да бъдат осигурени от държавата. Това се отнася за всички спортове. Най-накрая ресурс в спорта трябва да се определя от феновете, а не от държавата. Това е целта на тази програма. Тази година сме заделили един малък ресурс. До 30 ноември може да подавате предложения, които в рамките на две-три седмици ще бъдат оценени и средствата ще бъдат осигурени до края на годината.

Имаме села със стадиони, на които в кръчмата не можеш да събереш отбор. Една от причините за това е, че до момента нямаше самоучастие. Общините може да кандидатстват също. Отделно - през 2021 година отпуснахме 500 млн. лева за общински проекти. Догодина сме заложили един милиард. Ние поемаме 50% от съфинансирането.

За тази година бяхме заложили 10 милиона, като имаме в резерв още 50 милиона. Догодина може да тръгнем с бюджет между 50 и 100 милиона. Ако има интерес, ще намерим средства. Може да разширим програмата без проблем. Дай Боже да имаме недостиг на бюджета след тази среща. В момента капиталовата програма не се усвоява", заяви Асен Василев.

Министърът на финасите също така заяви, че нов национален стадион е ангажимент на държавата.