Българският алпинист Атанас Скатов потегли към втория по височина връх в света - К2, в опит да направи първото зимно изкачване в историята му.

Високият 8611 метра връх е смятан за най-трудния от всички осемхилядници. Той е и с най-голям брой жертви - загиналите в подножието са близо една четвърт от броя на тези, които са успели да го изкачат.

Скатов е наясно колко тежка и опасна е следващата му мисия, но вярва, че тя ще бъде успешна.

"Започва едно ново и много специално пътешествие за мен. Зимна експедиция над 8000 метра определено е много сериозно предизвикателство, дори и да не е К2. Изключително благодарен и щастлив съм, че имам тази възможност да науча още много нови неща за зимната планина над 8000 метра и то към единствения все още неизкачен връх през зимата на нашата планета - К2, 8611м в Каракорум, Пакистан.

Това е за мен експедиция номер 21 за последните 8 години и 14-та над 8000 метра. Но колкото и опит да имаш в планината, никога не е достатъчен. Само планината решава дали да ни допусне до върха си.

На тази експедиция се сбъдва още една моя мечта, а именно да имам близък човек на базов лагер, който да ме подкрепя и да ми помага. Така в това пътешествие се впуска заедно с мен моята приятелка. Желанието й и ентусиазмът й за участието и в тази експедиция са невероятни.

Благодаря сърдечно на всички още веднъж за подкрепата и доверието. Заедно ще изкачваме върха както винаги. Позитивно мислене и силна вяра!", написа Атанас Скатов във Фейсбук.

Скатов очаква да достигне базовия лагер под върха около Нова година, след което ще има 60 дни за опита за изкачване.

Българският алпинист се включва в една от най-големите международни експедиции през последните години за зимно изкачване на K2. Нито един от 30-те опита през декември, януари или февруари, първият от които е направен още през 1987г., не е бил успешен, пише планинското издание "Катманду Пост".

Атанас Скатов се надява да завърши Хималайската корона (изкачването на всички 14 осемхилядника) догодина. До целта му остават Шиша Пангма, К2, Броуд Пик и Нанга Парбат.