Австрийски полицаи и представители на прокуратурата се появиха в подготвителния лагер на руския отбор по биатлон и предявиха обвинения за нарушаване на антидопинговите правила. В Холфилцен този уикенд са стартовете за Световната купа, но съмненията са за нередности по време на Световното първенство през февруари миналата година (на същото място).

Представителите на властите са връчили списък със заподозрените, в който попадат олимпийският шампион от Сочи 2014 Антон Шипулин, Евгений Гараничев и Александър Логинов, Алексей Волков, Ирина Старих, бившият треньор на националния отбор Александър Касперович, лекарите и масажистите Артьом Кринцилов, Александър Селявкин, Евгений Шутов и Дмитрий Топичканов. Всички обвинени са призовани да дадат обяснения в рамките на 24 часа.

На световното първенство по биатлон през миналата година руската мъжка щафета на 4 по 7,5 километра в състав Волков, Максим Цветков, Антон Бабиков и Шипулин спечели златните медали. Шипулин, Логинов, Олга Подчуфарова и Татяна Акимова пък взеха бронз в смесената щафета.

Самият Шипулин не е в Холфилцен, а в друг австрийски подготвителен център - Обертилиах. Няколко от посочените в обвинителния акт дори не са част от състава, а са у дома - в Русия. Един от тях е Касперович, който не пропусна да го обърне на шега: "Ако ми платят полета, веднага ще се явя да дам показания в Австрия..." След което добави пред руски медии, че това е категорична провокация на старта на новия сезон.

Австрийците са изготвили документа и не са уведомили никого за него, вероятно с цел да не предизвикат отказ от руските биатлонисти да се явят. Местните полицаи са изчакали пристигането на отбора от словенския курорт Поклюка, за да му връчат "призовката". В Австрия използването на допинг е наказуемо със затвор престъпление и тук не става въпрос за нормалното наказание с изваждане от спорта. Именно затова и актът е връчен на руските спортисти с полиция.

"Представителят на прокуратурата, който ни връчи документа, настоя да не казваме пред медиите нищо по случая", призна Александър Логинов. Разбира се, такава новина няма как да остане скрита.