Новосформираната двойка скул Кристиан Василев и Борис Йотов се класира за полуфиналите на световното първенство по гребане за мъже и жени в Пловдив.

Българската лодка завърши на второ място в репешажите с 6:20.15 минути, като по 2000-метровата дистанция те бяха изпреварени единствено от ирландците Филип Дойл и Ронан Бърн, който финишираха за 6:16.96 минути.

Времето на Йотов и Василев в сериите е пето от всички лодки, участващи в репешажите.

Така се си гарантираха място в топ 12 и продължават битката за класиране във Финал А.

"Доволен съм от представянето на момчетата днес. Още повече, че Борис беше и леко болен. Но Кристиан и Борис се пребориха. А доста силни лодки отпаднаха в репешажите. Бариерата беше поставена.

Разделихме децата от мъжете. Да се класираш в първите 12 в света е сериозно постижение. Лодките са много равностойни и вече решаващи моменти от полуфиналите и финала ще определят призьорите и класирането сред най-добрите.

Хубавото е, че сред тях е и българската лодка, за която това е първи сериозен тест като двойка", заяви председателят на Българската федерация по гребане Свилен Нейков.

Полуфиналите на двойка скул са на 14 септември (петък) в 9:19 часа и в 9:27 часа.

Двойката без кърмчия - Рангел Кацарски и Станимир Халаджов, завърши на пето място в четвъртфиналната си гонка с време 7:06.26 минути. Българите нямаха шанс да се закачат за първите три лодки, които продължиха към полуфиналите.