Дори във времена на световна пандемия, работата на българските треньори не спира да бъде високо оценявана навсякъде по земното кълбо. Поредното признание за българин в спорта долетя от Мексико, където Стефан Дянков бе избран за най-добър спортен треньор за 2020 година!

64-годишният нашенец е специалист по физическа подготовка и в момента работи с националния отбор на мексиканците по скокове във вода. Новината за признанието, което той получава, бе разпространена от българското посолство в Мексико.

Дянков ще бъде награден на церемония на 20 ноември, като събитието ще бъде част от честванията по случай 110 години от мексиканската революция. Церемонията ще бъде водена от президента на страната - Андрес Мануел Лопес Обрадор.

"Много съм щастлив за тази награда, защото много треньори се борят да я спечелят. Чест е, а през годините съм се учил от най-добрите в цялата страна. Благодарен съм за доверието, защото все пак аз съм треньор по физическа подготовка", казва българинът в интервю за Jornada.

Разказва още, че от 1992 година насам е работил с най-различни национални отбори на страната - гимнастика, синхронно плуване, стрелба с лък, баскетбол, тенис, фехтовка, борба... В Мексико е вече почти 30 години. 

"Когато пристигнах, идеята ми бе да работя със спортната гимнастика, но от Атланта 1996 насам съм отдаден най-вече на скоковете във вода", добавя още Дянков.

Сега се подготвя за следващото голямо състезание - Токио 2020 и вярва, че мексиканските скачачи могат да спечелят медал на игрите следващата година, след като двама от тях са стигнали до бронз на световното първенство в Южна Корея през 2019.

В момента е и личен треньор на Яел Кастийо, който е една от най-големите олимпийски надежди на Мексико.