Бившият вратар на националния отбор на България по хокей на лед Константин Михайлов беше въведен официално в Залата на славата на Международната федерация (IIHF) на церемония в Братислава преди срещите за разпределението на медалите на Световното първенство в словашката столица.

54-годишният Михайлов получи приза Ричард "Биби" Ториани за изключителна кариера в неводеща хокейна нация лично от президента на IIHF Рене Фазел.

В Залата от клас 2019 днес бяха въведени още бившите играчи Майк Модано (САЩ), Жигмунд Палфи и Мирослав Шатан (Словакия), Йорген Йонсон (Швеция), Борис Александров (Казахстан, посмъртно) и четирикратната олимпийска шампионка Хейли Уикенхайзър (Канада), както и бившият заместник изпълнителен директор на хокейната федерация на САЩ Джим Джохансон (посмъртно).

"За мен е голяма чест да стоя днес тук заедно с такива хокейни величия като

Йорген, Майк, Жигмунд, Мирослав и Хейли, получавайки награда, която е признание за хокейно съвършенство. За съжаление Борис и Джим не са с нас. Искрено съм благодарен отличието, което получавам. В България хокеят не е много разпространен спорт, но е много уважаван от тези, които го познават. Последните 20 години не бяха лесни за българския хокей, предвид промените в Източна Европа. Надявам се надявам, че нашият отбор ще се прави с предизвикателствата и скоро ще надгради постигнатите в миналото успехи.

Тази награда виждам не само като лично признание, но и като признание за всичките български хокейни състезатели и деятели, че човек трябва да има цел, дисциплина, почтеност, съчетани със страст, отговорност и постоянство. Ако следвате тези принципи, успехът е неизбежен и наградите ще последват.

Не бих могъл да искам повече от тази награда за нещо, което съм правил с любов и страст през целия си живот. Изключително съм щастлив да бъда въведен в залата на славата на световната федерация", заяви от трибуната Михайлов.

Той прекрати състезателната си кариерата на 51-годишна възраст след участие в рекордните 28 Световни първенства в долните дивизии за България в периода 1985-2014 година.

В края на януари IIHF съобщи, че Михайлов става първият българин, който е удостоен с честта да бъде приет в Залата на славата, в която от 1997 година влизат най-заслужилите от световния хокей.