България получава още една квота в класическата борба за игрите Париж 2024.

Това стана възможно след преразпределение на 16-те вакантни квоти, които Международната централа (UWW) раздаде на следващите в подреждането от квалификациите.

Преди седмица Международният олимпийски комитет одобри 16 от 26-те индивидуални спортисти от Русия и Беларус, но други 6 отказаха да пътуват за Париж.

Така UWW трябваше да разпредели нови 16 квоти, които бяха раздадени на страните с най-предно класиране.

На евроквалификацията в Баку страната ни бе представена от Георги Иванов, който направи дебют при класиците и стигна до четвъртфиналите. Преди това той триумфира на турнира по свободна борба "Дан Колов" и спечели златния пояс.

Преразпределението донесе квота и за Франк Чамизо. Кубинецът с италиански паспорт бе грубо ощетен на пресявката в Баку, а на световната квалификация не успя да стигне до визата в категория до 74 кг на свободния стил.

Остава Националните олимпийски комитети да потвърдят новите участници. Визите в борбата не са поименни и състезателите могат да бъдат сменени в последния момент.

Преди това от квалификациите квоти взеха Биляна Дудова (62) и Юлияна Янева (76), Айк Мнацаканян (77) и Семен Новиков (87) при класиците, както и Магомед Рамазанов (86) в свободния стил.