България ще бъде домакин на Европейското първенство по водна топка за юноши до 15 г. от 21 до 28 юли, а събитието ще остане в историята като първото в този формат в света.

Това ще е и първият континентален шампионат у нас по водна топка след 15-годишно прекъсване. Първенството при момчетата U15 ще бъде на новопостроения супермодерен басейн "Парк Арена ОЗК" в Бургас, който заслужи отлична оценка от проверяващите пратеници на Европейската централа.

Досега България е била домакин на 4 европейски първенства по водна топка: за мъже в София през 1985 г. и за юноши - Варна 1989, София 1995 и София 2005. Най-доброто класиране е четвъртото място преди 30 години.

Пристигат представители на всички най-силни школи в Европа. 16-те отбора, стигнали до финалите на европейското първенство, са:

Словения, Черна гора, Сърбия, Хърватия, Италия, Унгария, Испания, Гърция, Русия, Словакия, Холандия Румъния, Турция, Грузия, Беларус и България.

Нашите национали са в група с Испания, Гърция и Турция, а срещите им от груповата фаза са планирани от 19 часа в неделя, понеделник и вторник.

Първото официално събитие от програмата около шампионата е традиционната пресконференция на организаторите, която ще премине под патронажа на кмета на Община Бургас и председател на Организационния комитет на Евро 2019 Димитър Николов. Срещата с медиите ще е на 19 юли от 11 ч. в Община Бургас. Участие в пресконференцията ще вземе и Александър Шостар, член на Бюрото на LEN, както и представители на Управителния съвет на Българската федерация по водна топка.