Антъни Иванов и Петър Мицин се класираха за полуфиналите на 200 метра бътерфлай на Европейското първенство по плуване в Рим.

Иванов даде 16-о време в сериите 1:58.87 минута, а дебютантът Мицин остана 19-и с 1:59.40 минута, но също ще плува сред най-добрите 16 заради правилото за максимум по двама представители от една страна в полуфиналите финали, което извади двама състезатели от Италия и по един от Унгария и Полша.

Антъни Иванов плува далеч от най-доброто си време в дисциплината и се надява следобед да коригира грешките.

"Беше много тежко. Не съм доволен от времето си, ще погледнем грешките и се надявам следобед да сваля 2-3 секунди. Не съм имал някаква специална тактика, целта беше полуфинал, гледах да спестя сили. Следобед ще плувам максимално, за да мога да вляза на финал. Радвам се за Петър Мицин, че също успя до влезе в полуфиналите", каза Антъни Иванов.

16-годишният Петър Мицин е доволен от постижението си при дебюта на голям форум при мъжете.

"Доволен съм от резултата, но имам със секунда по-бързо време, което дадох на Европейското в Букурещ за юноши. Надявам се да си подобря личното постижение в полуфиналите", каза Мицин.

Тонислав Събев постави нов национален рекорд на 50 метра бруст и също се класира за полуфиналите.

19-годишният българин финишира четвърти в трета серия за 27.58 секунди и подобри собственото си постижение от Държавното в София миналия месец - 27.63.

"Направих няколко технически грешки, но на полуфинала щи ги оправя. Целта ми е да вляза във финал. Радвам се, че мога да направя още поне едно плуване тук", каза Събев.

Любомир Епитропов завърши 31-и с време 28.46 секунди.