Националният отбор на България стана световен шампион по спортен риболов в кат. "Мастърс" (от 55 до 65 г.).

На канала в унгарския град Сегед българските риболовци направиха майсторско показно на конкурентите от 20 национални отбора и спечелиха световната титла със 167.125 кг улов.

Втори завършиха състезателите на Италия, а трети са французите. В индивидуалното класиране Румен Витков триумфира като световен вицешампион след сърбина Ратко Ристич. Тони Исаков стана четвърти, Мишел Димитров - пети, а капитанът ни Ивайло Христов - единадесети. Това е най-големият успех и първа световна титла за България в спортния риболов.

Нашият тим замина за Сегед в състав от четирима състезатели и Димитър Димитров-Сома от Монтана като консултант. Решаваща за успеха на българския отбор се оказа отлично разработената тактика с много царевица.

С нея българите оглавиха класирането още в първия състезателен ден в събота, и останаха на върха до края.

"Ние ловихме шарани, докато на останалите им кълвеше предимно каракуда", съобщи капитанът Ивайло Христов.

В резултат на това българите имаха над 30 кг повече уловена риба от следващите в класирането.

"Поздравявам целия отбор с този огромен успех. Изумително е да видим как българските състезатели победиха легенди и големи шампиони в спортния риболов като Жак Деске и Жил Годен", заяви председателят на Българската федерация по риболовни спортове (БФРС) Георги Михайлов.

Българският отбор беше награден от президента на световната федерация по спортен риболов ФИПС проф. Уго Клаудио Матеоли.