България ще има един представител по-малко при мъжете в Световната купа по биатлон от следващия сезон - 2021/2022. Страната ни завърши на двадесето място при дамите и на деветнадесето при мъжете през настоящия сезон, като именно класирането ще доведе до намаляването на родните участници, пишат от “24 часа”.

Според правилата на Международния съюз по биатлон, България ще има по трима участници и при двата пола заради двадесетото място. По четирима имат тимовете, класирали се между 11-о и 17-о място.

И докато при дамите това не е нещо ново, мъжете години наред бяха с по четирима биатлонисти в индивидуалните стартове, но тази година българите пропуснаха две щафети и два кръга през януари, което изигра своята роля върху класирането.

За сметка на това олимпийските квоти на страната ни поне към момента не са застрашени - отборите до 20-о място в класирането на Световната купа имат право на четири олимпийски квоти. От международния съюз ще компенсират засегнатите тимове и квотите ще се разпределят спрямо класирането по нации, което ще включва и първите пет кръга от следавщия сезон, а крайното подреждане ще изключва шестте най-слаби резултата на даден отбор.

Класирането за олимпийските квоти ще стане ясно на 16 януари догодина.