Българските национали по борба в свободен стил завършиха на шесто място в отборното класиране на европейското първенство в Загреб, а Азербайджан защити позицията си от миналата година и триумфира пред Грузия и Турция, информира БТА.

Азербайджан спечели златни медали чрез Алиабас Рзазаде и Хаджи Алиев, а страната стигна до още два сребърни и два бронзови медала. По формулата за точкуване борците от Азербайджан завършват със 150, следвани от грузинците със 137, турците със 115 и други. Българските национали свободен стил, които загубиха два финала във вторник, завършиха на шестото място със 73 точки.

Вчера бяха изиграни финалните схватки в пет категории, след които Турция спечели два златни медала, а Армения добави един към вчерашния. Така двата отбора се изравниха с Азербайджан по титли в класирането.

В категория до 61 кг арменецът Арсен Харутюнян стана за трети път в кариерата си европейски шампион, след като надви с 5:2 албанеца Залимхан Абакаров. Той има още две титли от 2022 и 2019, но продължава да чака първата си световна след бронзовите медали от последните две години.

Трети станаха грузинецът Шота Партенадзе и турчинът Емра Орманоглу, а българският национал Ивайло Тисов отпадна на старта на турнира.

Таймураз Салказанов спечели злато за Словакия на 74 кг, след като надви с 3:1 на финала италианеца Франк Чомизо. Досущ като Харутунян, Салказанов вече има три европейски титли и три медала от световни първенства, като нито един от тях не е златен. Зад двамата финалисти завършиха Автанадил Кенчадзе от Грузия и Сонер Демиртас от Турция, като последният стана бронзов медалист без игра заради контузията на българския национал Али Умарпашаев.

На 86 кг шампион стана Даурен Куруглиев, който се наложи с 3:1 срещу Майлс Амин от Сан Марино. Гръцкият национал, който до 2022 се състезаваше за родината си Русия, спечели за първи път в кариерата си злато от голям турнир, детронирайки миналогодишния победител Амин. Бронзовите отличия останаха за турчина Осман Гьокчен и поляка Себастиан Йеджиежански, а в тази категория България бе представена от Илия Христов. Той отпадна на старта на турнира.

Фейзулах Актюрк от Турция стана за втори пореден път шампион на 92 кг, след като спечели срещу Осман Нурмагомедов от Азербайджан с 5:2. Миналата година турчинът победи на финала в категорията българския национал Ахмед Батаев, който този път не взе участие на европейското първенство.

Ермак Карданов от Словакия и Мириани Майсурадзе от Грузия спечелиха малките финали.

В тежка категория шампион отново стана Таха Акгюл, който спечели титаничния сблъсък с Гено Петриашвили от Грузия с 9:4. Това беше девето европейско злато за 32-годишният турски национал, който в забележителната си кариера има още олимпийска титла от Рио, три първи места на световни първенства и цели 16 златни медала на по-малки турнири. Петриашвили пък остава с две европейски и три световни титли.

В тази категория се бори обещаващият български национал Георги Иванов - европейски шампион до 23 години. Той не успя да стигне до медалите, което направиха Георги Мешвилдишвили от Азербайджан и Даниел Лигети от Унгария с бронзови.