Българката Йоана Илиева повече няма да участва на състезания до 20 години, а само на турнири за жени. Младата ни надежда във фехтовката заяви и голямата си цел - квота за Олимпийските игри в Токио 2020.

17-годишната Илиева спечели исторически за България бронзов медал на сабя на световното първенство за кадети и младежи в Полша. Тя стана и носителка на Световната купа на сабя за жени до 20 години.

Илиева ще участва на Световното първенство по фехтовка за мъже и жени в Будапеща (Унгария) от 15 до 23 юли, а преди това и на Европейското първенство до 23 години в Пловдив от 29 май до 2 юни. България до момента в историята никога не е имала медал при жените от Световно първенство.

Българският отбор при момичетата извоюва седмото място в Торун, побеждавайки изключително силния тим на Русия. Тимът е в състав Елица Станимирова, Йоанна Ефимова, Йоана Илиева и Теодора Вутова, водени от националния треньор Ивайло Воденов.

"На световното първенство в Торун участваха 116 момичета от 48 държави. Йоана изпусна златото. На полуфинала тя отстъпи с 13:15 на двукратната световна шампионка Наталия Ботело (Мексико), въпреки че водеше с 13:12. Краят на годината е добър. Ние никога не сме имали медал от световно първенство при жените. За олимпийска квота ще се борят 600 момичета", коментира Воденов.

За Световната купа Йоана Илиева изпревари само с 24 точки рускинята Алина Михайлова, която пък грабна световната титла.

Официално българката ще получи купата на церемония в Лозана на 1 декември по време на Конгрес на Международната федерация.

"За мен този сезон започна миналата година с участие на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес, където станах пета - заяви Илиева. - Това не ме удовлетвори. Не сме предполагали, че още тази година ще взема медал. На световното първенство започнах добре, но на полуфинала не показах каквото мога. Сега продължавам със състезанията при жените. Вече имам един медал - исторически, но тази загуба на полуфинала ми показа, че трябва да съм максимално концентрирана."